Skolehageprosjektet
Erfaringene fra skolematprosjektet er at svært mange barn er uten mat en hel skoledag, 8-17, om det ikke serveres mat der.
Vi har som en midlertidig ordning bidratt til at eksamenskullene på ungdomsskolene har fått varm lunsj (bønner og mais), men på sikt er ikke det bærekraftig. Vi jobber derfor med å få i gang skolehager, i første omgang ved ungdomsskolene. Jordsmonnet er forskjellig langs Nyasasjøen, så det er ulikt hva de kan dyrke på de ulike skolene. Vi håper å få alt på plass til å komme i gang i løpet av 2023.
Skolehager er en viktig ressurs for skolene i Tanzania, da de gir elevene en praktisk erfaring med å dyrke sin egen mat og lære om ernæring. Skolehager er også en måte å redusere kostnadene for skolemat, som ofte kan være en utfordring for skoler i området.
Gjennom skolehager får elevene en forståelse av hvor maten kommer fra og hvordan den dyrkes. De lærer også om viktigheten av å spise et sunt og balansert kosthold. Dette kan bidra til å redusere underernæring og andre helseproblemer blant skolebarn. Skolehager kan også fungere som en ressurs for lokalsamfunnet, da overskuddet av maten kan selges eller doneres til de som trenger det.
Hvordan går prosjektet?
Vi har i flere år støttet skolemat til avgangsklassene på ungdomsskolene i området der vi jobber.
De to siste årene (2023 og 2024) har vi hatt et prosjekt ledet av Yasmine Gomez Salasar og Jan-Erik Ljøstad som har handlet om å gi lærere og elever kunnskap om å dyrke mat, i håp om at det kunne gi mulighet til at alle elevene kunne få mat i løpet av skoledagene. Samtidig som de fikk kunnskap om dyrking av mat på en bærekraftig måte, forsøkte vi først å gi støtte til at alle skolene dyrket mais. Avlingene ble ikke helt som vi håpet og noen steder var det krevende jordforhold.
Etterhvert tok skolene selv grep, og ved hjelp av kunnskapen de hadde fått etablerte de skolehager der de dyrket forskjellig grønnsaker, bl a gresskar, søtpotet, spinat. Takket være hjelp fra BASAID i Sveits, har alle skolene fått støtte til å plante frukttrær; avokado, appelsin, sitron. De har tatt til seg nødvendig kunnskap og er jevnlig i kontakt med Yasmin og Jan-Erik når det er noe de lurer på.
Det viktigste påminnelsen vi som prosjekt har fått, er at om man gir mennesker kunnskap, åpner man veien for muligheter man ikke aner og forstår. Vi tror at dette som nå skjer med matdyrking på skolene, ikke bare er avgjørende for barnas læring, men begynnelsen på noe stort.
Støtt Skolehageprosjektet
Har du lyst å være med å bidra til å få igang en fungerende skolehageordning?
Du kan enten bli fast giver eller støtte prosjektet med en engangsdonasjon.